Oraşul Ciudad Juarez avea, nu demult, cea mai crescută rată a criminalităţii din întreaga lume. Chiar dacă între timp lucrurile s-au schimbat, pentru cei care au crescut înconjuraţi de violenţă lupta pentru normalitate abia a început.
În Juarez, războiul dintre cartelurile de droguri a provocat moartea a aproximativ 10.000 de femei şi copii din 2007, 359 de omucideri având loc numai în 2010, se arată într-un articol publicat pe site-ulbuzzfeed.com. Miza este accesul pe piaţa americană care valorează aproape 40 de miliarde de dolari. Banii şi violenţa au dus la destrămarea societăţii, iar violenţa extremă a devenit normală, un aspect al vieţii de zi cu zi.
Cine sunt Los Ninis
În timpul războiului, cartelurile recrutau frecvent oameni tineri. Adolescenţii – Los Ninis (ni estudian ni trabajan, nici nu lucrează, nici nu studiază) – erau cei mai vulnerabili, fiind atraşi de banii pe care îi primeau.
Unii ar putea susţine că meritul acestei schimbări în bine este al fostului preşedinte Felipe Calderon şi al programului iniţiat de el, Todos Somos Juarez (Toţi suntem Juarez), introdus în 2010. Guvernul a investit 263 de milioane de dolari în 2010 şi 138 de milioane de dolari în 2011.
Rezultatele, cel puţin pe hârtie, par impresionante. Cu toate acestea, mulţi creed că încetarea violenţelor are de-a face cu faptul că un anume cartel, Sinaloa, a câştigat războiul. În orice caz, de anul trecut, Juarez nu mai este capitala crimei, aflându-se acum pe locul 19.
Lupta pentru supravieţuire
Cei 1,5 milioane de locuitori ai oraşului se luptă pentru supravieţuire, iar acest efort este vizibil mai ales în cazul tinerilor care au crescut într-o perioadă măcinate de războaiele duse de cartelurile de droguri şi nu cunosc altceva. Sistemul care ar fi trebuit să îi protejeze este disfuncţional, dar ei – şi adulţii cărora le revine responsabili