Anumite specii de animale au abilitatea de a-şi regenera membrele superioare şi inferioare. Am putea să le aflăm secretul şi să facem ca acelaşi lucru să se petreacă şi în cazul oamenilor?
Potrivit unui articol apărut pe site-ul BBC, primele astfel de abilităţi de vindecare au fost descoperite în 1740, când Abraham Trembley a observat că un anumit animal, hidra, se poate regenera. De atunci, oamenii de ştiinţă au descoperit mai multe animale care au asemenea capacităţi. Şopârlele, stelele de mare şi anumiţi viermi se pot regenera.
Cu toate acestea, în ciuda secolelor întregi dedicate cercetării, ne aflăm încă departe de a înţelege cum funcţionează acest proces. Pe de altă parte, am putea încerca să experimentăm asta în cazul organismului uman, susţine James Monaghan, care studiază medicina regenerativă la Universitatea din Boston, deşi tot el adaugă că „nu suntem nici măcar aproape şi este dificil de stabilit o limită de timp“.
Acest domeniu a atras puţini oameni de ştiinţă şi există, în plus, o listă a animalelor care suportă uşor experimentele şi pe care nu se află şi cele care se regenerează. Puii, şoarecii, muştele sunt în general vieţuitoarele asupra cărora se fac experimentele, dar nu îşi regenerează membrele pierdute. Salamandra ar fi un candidat ideal în cazul acestui tip de cercetare, dar „unui membru îi ia o lună să se regenereze“, arată Ashley Seifert, care studiază medicina regenerativă la Universitatea din Florida. „Asta încetineşte mult progresul experimentului“, arată ea.
Cu toate acestea, ştim că această ramură a ştiinţei trebuie să se dezvolte. În cazul oamenilor, un membru amputat nu mai creşte din nou. În schimb, la salamandre se petrece exact contrariul.
„Cumva, celulele îşi cunosc poziţia şi se regenerează doar acolo unde lipsesc“, spune Enrique Amaya, biolog la Universitatea din Manchester. Pe măsură ce cresc