Vremea de afară ne îndreptăţeşte să spunem că a venit primăvara. O ocazie bună de a ne dezmorţi un pic ieşind la soare şi de hoinăreală. Nu uitaţi, însă, să luaţi cu dumneavoastră o carte bună. Cel mai bine dintre cele recomandate săptămânal de Anca Giura.
„Nemesis” de Philip Roth
Polirom, 2011
America s-a construit pe idealism, pe utopie şi pe un pământ bogat, stropit cu mult sânge. Cu toate acestea, un cuvânt drag americanilor este ,,responsabilitate’’. M-am gândit să vă recomand astăzi să vă întâlniţi cu unul dintre scriitorii mei favoriţi ai literaturii de peste ocean, alături de William Faulkner, Philip Roth.
A fost o boală latentă în Europa vreme de secole. În 1880 atinge un apogeu pe bătrânul continent şi se extinde în America. Până în 1950 a creat psihoze colective şi a paralizat mii de copii. În 1921, la 39 de ani, contractează virusul însuşi preşedintele Franklin D. Roosevelt Vorbim de cândva cumplita poliomielită.
Respectând principiul de verosimilitate al artei realiste, romanul ,,Nemesis’’ surprinde ca temă o epidemie de poliomielită derulată în anii ’40, în Newark, America. Ne întâlnim cu literatura unui mare autor american primit cu onoruri la Casa Albă, cel care a câştigat toate premiile notorii ale literaturii de peste ocean şi care ne oferă constant o proză plină de vitalitate şi de originalitate. Titlul impunător sugestionează asupra temei subiacente: răzbunarea divină.
Personajul central este un tânăr bărbat, Eugene Cantor, profesor de sport. El asistă la îmbolnăvirea mai multor adolescenţi din echipa pe care o antrena şi încearcă moral şi raţional să se opună epidemiei. Neputinţa umană faţă de flagel este prezentată cu multă artă, cu obiectivul naratorial mult zoomat asupra personajului. Nu de puţine ori, am asimilat maniera de a face proză a lui Roth cu existenţialismul lui Albert Camus ori cu observa