Unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din Ardeal, Mircea Groza, care câştigă împreună cu echipa sa, “Nişte ţărani”, majoritatea concursurilor de gătit la care participă, a vorbit cu reporterul “Adevărul”, despre mâncărurile tradiţionale din această zonă.
“Tradiţionale în Ardeal sunt zămurile sau ciorbele şi tocăniţele denumite în fel şi chip, topală , popârcă, păpricaş, beşteleu, porodici topite. Mâncarea tradiţională ardelenească nu constă în uscătri ci în zămuri şi tocăniţe”.
32 de nume pentru sarmale
Despre sarmale, Groza spune că le-a întâlnit în toate zonele din România făcute în nenumărate feluri. “Am fost peste tot în România şi am văzut peste tot sarlame făctute în fel şi chip. Am cules 32 de denumiri de sarmale de pe unde am fost. În fiecare sat există câte o reţetă şi le zice în fel şi chip, sarme, tamboci, piroşte, cioşte, bumbi, păpuşi, păpuşti. Am văzut de alea mici, cât un deget, am văzut învelite în frunze de leuştean, în ştevie, măcriş, lobodă sălbatică sau frunze de tei. Am făcut sarmale în flori de dovleac, am făcut sarmale în potval, plantă cu frunza groasă care creşte pe malurile râurilor”.
Sarmalele făcute de turci să le mănânce turcii
„Legat de faptul că sarmalele ar fi fost aduse din Turcia, aş putea să-l citez pe Radu Anton Roman: << sarmalele făcute de turci să le mănânce turcii>>. Nu cred că o venit popoarele mirgatoare să ne înveţe pe noi să facem sarmale. Ţăranii n-aveau ei vreme să meargă la cursuri de gătit, ei aveau alte probleme. Eu cred că românul e foarte inventiv în bucătărie şi a făcut tot felul de mâncăruri adaptate la ce ingrediente găsea în grădina lui, fiecare pe puternile lui. De aia şi aşa multe feluri de sarmale”, a mai explicat specialistul.
Cum sunt sarmalele din Ardeal
„Sarmaelel se fac peste tot în ţară. Am vreo 30 -32 de denumiri. În Ardeal, specific