Laptele crud din toate colţurile judeţului este trimis la analize la un laborator specializat din Iaşi. Măsura a fost luată de conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a decis să recolteze probe pentru a verifica dacă în lapte nu se regăseşte aflatoxină peste limitele admise. „Recoltăm probe de lapte de la toate fermele de vaci, din unităţile de procesare a laptelui, din centrele de colectare şi din automatele de lapte. Toate aceste probe vor fi trimise la Iaşi pentru a fi analizate, iar în cazul în care se vor constata depăşiri ale nivelului de aflatoxină vom lua măsurile care se impun”, a declarat Octavian Ilisoi, directorul DSVSA Suceava.
Aceste controale vin după ce în probele de lapte prelevate în 4 martie de la o firmă care importase produsul din Ungaria s-au constatat depăşiri ale nivelului admis de aflatoxină. O zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, iar întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe) sau cereale.
Laptele care conţine aflatoxină are efect cancerigen, motiv pentru care produsele respective au fost retrase de pe piaţă.
Laptele crud din toate colţurile judeţului este trimis la analize la un laborator specializat din Iaşi. Măsura a fost luată de conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a decis să recolteze probe pentr