Germania şi alte câteva ţări din Uniunea Europeană au blocat aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, iar editorialiştii publicaţiilor germane cu înclinaţii de stânga susţin că decizia este o strategie electorală, într-un an de alegeri, din partea conservatorilor de la Berlin, comentează Der Spiegel.
"Oricine poate avea, cu siguranţă, îngrijorări justificate privind înclinaţia Bulgariei şi României faţă de statul de drept sau determinarea autorităţilor din aceste ţări în lupta împotriva corupţiei. Şi poate fi de asemenea adevărat că aceste îngrijorări existau deja când cele două state au primit perspectiva aderării la Schengen (şi li s-a cerut să facă investiţii mari în infrastructura de securitate). Promisiunea goală a unei noi analize la sfârşitul anului este la fel de lipsită de onestitate ca a spune că Bulgaria şi România vor lua vreo măsură decisivă în lunile rămase care să le permită să elimine actualele îngrijorări", scrie Suddeutsche Zeitung.
"Bineînţeles, există o diferenţă majoră, decisivă. O dată importantă va fi trecut până la sfârşitul anului: mai exact alegerile naţionale din Germania. Iar asta arată adevăratul motiv din spatele blocadei. Pentru că, indiferent de ce se discută despre graniţe şi securitatea acestora, când Friedrich (n.r. - Hans-Peter Friedrich, ministrul german de interne) spune Schengen, se referă de fapt la libertatea de mişcare (în UE), chiar dacă îi place să spună că una nu are nicio legătură cu cealaltă", mai notează publicaţia citată.
Suddeutsche Zeitung scrie de asemenea că, pentru Friedrich, "nu este vorba de securitatea graniţei sau abilitatea de a călători fără paşaport. Friedrich a vorbit despre această chestiune într-un fel care face ca publicul larg să traseze o legătură între Schengen şi problema migraţiei sărăciei. Acest lucru este lipsit de gust în lumina migraţi