Carnatii, sunca si alte carnuri procesate par sa creasca riscul de a muri tanar, arata un studiu efectuat pe 500.000 de persoane de pe intreg continentul european. Cercetarea a concluzionat ca dietele bogate in carnuri procesate prezinta o legatura cu afectiunile cardiovasculare, cu cancerul si cu decesele premature. Oamenii de stiinta subliniaza in studiul publicat in jurnalul BMC Medicine ca sarea si substantele chimice folosite pentru a conserva carnea pot duce la probleme de sanatate.
In Marea Britanie, organizatia British Heart Foundation recomanda publicului sa consume carne cu mai putina grasime. Studiul a fost efectuat pe persoane din 10 tari europene care au fost urmarite, in medie, timp de 13 ani.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consumau multa carne procesata erau totodata mai predispuse la fumat, sa fie obeze si sa aiba alte obiceiuri despre care se stie ca dauneaza sanatatii.
Chiar si in cazul in care acei factori de risc au fost luati in calcul, carnea procesata tot afecta la randul sau sanatatea.
Unul din 17 participanti la studiu a murit in cursul acestuia. Cercetatorii arata ca persoanele care consumau mai mult de 160 de grame de carne procesata intr-o zi (echivalentul a doi carnati si o felie de bacon) prezentau un risc cu 44% mai mare de a muri in cursul studiului (ce s-a intins pe 12,7 ani) decat cei ce consumau 20 de grame.
In total, aproximativ 10.000 de persoane au murit de cancer si alte 5.500 de persoane din cauza problemelor de inima.
Profesorul Sabine Rohrmann de la Universitatea din Zurich a explicat ca „un consum ridicat de carne, mai ales de carne procesata, este asociat unui stil de viata nesanatos. Dar chiar si cand ajustam pentru ceilalti factori de risc, precum fumatul sau obezitatea, descoperim ca exista un risc provocat de carnea procesata”.
„Des