Frământăm aluatul cu râvnă şi îl lasăm la dospit în cămara bunicii până a doua zi când soarele de primăvară ne prinde în bucătărie, jonglând printre oale de lut şi ingrediente alese. Desenăm, cu îndemânare, opturi din cocă şi îi lăsăm să plutească în siropul aromat cu vanilie şi scorţişoară. Presărăm nucă, coajă de lămâie şi, nu în ultimul rând, adăugăm un strop de dragoste pentru o reţetă venită direct din inima Carpaţilor.
După o iarnă grea, petrecută lângă focul sobei, sorbind dintr-o ceaşcă plină cu vin roşu sau palincă de prune, a venit momentul primăverii să-şi scoată la înaintare aromele dulci-acrişoare.
„Astăzi, dintre toate practicile străvechi, mai persistă obiceiul ca femeile să coaca în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite «sfinţişori» sau «mucenici», iar bărbaţii să bea câte 40 sau 44 de pahare de vin“, spune Constantin Sulugiuc, bucătar coordonator la Headchef.ro-Molecular entertainment.
Tânărul ne mărturiseşte că şi-a început meseria într-un mod accidental, la vârsta de 17 ani, atunci când s-a angajat la un restaurant din Bucureşti ca picol. „În aceeaşi zi şi-au dat demisia patru bucătari de la localul respectiv, iar managerul a decis ca eu să intru în bucătarie şi să dau o mână de ajutor“, povesteşte el, iar ce a urmat de atunci este pur şi simplu istorie.
Când vine vorba de preparate şi mâncăruri alese, îi place să experimenteze ca un adevărat chimist, cu mănuşi de doctor şi ochelari de protecţie. Da, aţi ghicit. Este adeptul bucătăriei moleculare, adică acea formă de artă gastronomică care serveşte carnea sub formă de jeleu şi cartofii transformaţi în spumă.
Costi Sulugiuc şi descoperit pasiunea pentru gătit în adolescenţă. FOTO Facebook
Lăsând la o parte eprubetele şi tabelul lui Mendeleev şi revenind la mucenicii înmuiaţi în zeamă asortată cu nucă şi scorţişoară, Costi Sulugiuc ne-a dezvăluit