Valentina Ursu discută cu invitatele ei despre rolul femeii în societatea moldovenească.
Vanetina Ursu: Femeile din întreaga lume se străduiesc să modeleze viitorul ţărilor, al societăţilor şi familiilor lor şi să lupte pentru drepturile civile, politice, economice, sociale şi culturale, eliberate de frică şi violenţă, se arată în declaraţia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, care a fost marcată vineri. Despre locul şi rolul femeii în societatea moldoveească vorbim la acest sfârşit de săptămână.
Viaţa este înnobilată de uimitoarea putere de sacrificiu a femeii din Moldova, de dăruire necondiţionată, de calitatea sa divină de a aduce pe lume copii. E bine alături de femeia-mamă, soţie, fiică, mentor şi anume lor bărbaţii trebuie să le datoreze ceea ce sunt. Asta crede profesoara de la Lozova Rodica Jardan.
x Rodica Jardan: „Cred că doamna în Republica Moldova este undeva între cratiţă şi între familie, între cratiţă şi copii, mai mult.”
Europa Liberă: Tot între pereţii casei?
Rodica Jardan: „Da, marea majoritate a femeilor, din păcate, sunt în această postură.”
Europa Liberă: E bine, e rău?
Rodica Jardan: „Este rău. Dar nu putem să ne luptăm cu stereotipul că o femeie este împlinită atunci când are familie şi copii. Femeile care nu au familie şi nu au copii şi mai mult timp acordă carierei, din păcate, sunt blamate. Şi, din această cauză, vedem puţine femei la televiziune, puţine femei le vedem în politică.”
Europa Liberă: Dar cine blamează femeia? Şi de ce nu e luptătoare ea să nu fie blamată?
Rodica Jardan: „Cred că de vină e societatea şi cultura noastră pe care am moştenit-o de la străbunici care ne-a construit într-un fel. Suntem totuşi o civilizaţie aşa mai specială. Noi, mo