Dintr-o ruină care risca să se prăbuşească, cea mai veche casă săsească din zona Braşovului a fost restaurată întocmai ca acum trei veacuri şi şi-a recăpătat farmecul de altădată. Casa figura pe lista patrimoniului mondial UNESCO, dar nici măcar fostul proprietar nu ştia ce a vândut familiei Onuţ
Autorităţile braşovene caută de ani buni soluţii pentru a renova centrul istoric. Ba nu sunt bani, ba nu sunt legiuitorii care să înţeleagă că legile trebuie schimbate pentru că primăria nu poate interveni pe o proprietate privată, ba proprietarii nu sunt de acord sau nu au bani pentru o asemenea investiţie, astfel că această bijuterie arhitectonică nu poate fi pusă în valoare. O braşoveancă a demonstrat că dacă vrei poţi, şi chiar fără nici un sprijin de la stat a reuşit să restaureze întocmai ca acum trei veacuri o casă săsească din Prejmer. Casa, construită de saşi în secolul al XVIII-lea şi aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO, fiind cea mai veche casă săsească din Þara Bârsei, a fost readusă la viaţă de familia Onuţ, cu un deosebit efort atât în plan financiar, cât şi fizic.
Povestea restaurării imobilului cu numărul 13, de pe strada Pompierilor din Prejmer, a început în anul 2004, când familia de braşoveni a cumpărat casa, iniţial cu intenţia ca unul dintre părinţii lor să se mute acolo.
„La momentul cumpărării, nu am ştiut că era obiect de patrimoniu şi am aflat acest lucru doar când am început să obţinem avizele pentru renovarea ei, fiindcă se afla într-un stadiu avansat de degradare. Când am aflat despre ce este vorba, am decis să facem o restaurare ca la carte, să arate din nou ca o casă săsească, exact aşa cum era la 1777, care este anul oficial construcţiei”, ne-a explicat Stela Onuţ, care este de profesie artist plastic.
A învăţat despre
restaurare
Deşi obiect de patrimoniu, statul nu a putut fi