Rămânând o vreme în atmosfera Zilei Internaţionale a Femeii, sărbătorită în fiecare an pe data de 8 Martie, considerăm că nu este lipsit de interes să evidenţiem că sunt posturi ocupate majoritar de către femei.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă să subliniem că, deşi nu este post ales, secretarul de primărie este cel care veghează la respectarea legalităţii activităţii şi a actelor emise de instituţie, fiind obligatoriu să aibă studii superioare de specialitate. Aşa cum, de exemplu, de legalitatea operaţiunilor şi situaţiei financiare, răspunde în principal contabilul şef – un alt post extrem de important al administraţiei care este majoritar ocupat de femei – alături de colegii ce răspund pe partea socială ori agricolă. Enumerarea ar putea continua, fireşte, deoarece fiecare post are o importanţă absolut deosebită în acest mecanism complex care este administrarea unei comunităţi.
Doar trei viceprimăriţe…
Astfel, la ora actuală, în cele 78 de primării – 68 de comune, nouă de oraşe, excepţie făcând municipiul Arad – pe lângă cele cinci femei primar în funcţie sunt şi un număr de trei viceprimăriţe.
Este vorba de: Elena Luminiţa Toma – la Bârsa, Irina Iovan – la Frumuşeni şi Paraschiva Sandu – la Şofronea, fiecare dintre ele păstrându-şi mandatul şi la ultimele alegeri.
Revenind la postul de secretar de primărie, trebuie spus că numărul femeilor care-l ocupă este de departe mult mai mare decât cel al bărbaţilor.
Astfel, din lista pusă la dispoziţie de instituţia Prefecturii, sunt 45 de femei secretar de primărie în teritoriu – fără municipiul Arad. Din acest total, şapte posturi sunt în oraşele: Chişineu-Criş, Ineu, Lipova, Pâncota, Pecica, Sebiş, Sântana şi 38 sunt în comunele: Bata, Beliu, Bârzava, Bocsig, Brazii, Cărand, Cermei, Conop, Covăsînţ, Dorobanţi, Fântânele, Ghioroc, Grăniceri, Hălmăgel, Hăşmaş, Iratoşu, Li