Bucătarul Călin Lump, care se pregăteşte să participle la Campionatele Mondiale de gătit din Luxemburg, povesteşte despre tradiţia mâncărurilor din Banat
Bucătăria bănăţeană a fost influenţată în proporţie uriaşă de tradiţia nemţilor, ungurilor, sârbilor, cât a celorlalte naţionalităţi care locuiesc în această zonă multietnică.
“În Banat s-a mâncat şi se mănâncă bine. Bucătăria noastră provine în cea mai mare parte din Imperiul Austro-Ungar. Şi românii au luat de la nemţi şi unguri obiceiurile pentru gătit, reţetele şi modalităţile de preparare”, a declarat bucătarul Călin Lump, câştigătorul Cupei Banatului la gătit în 2011 şi locul cinci pe ţară, anul trecut, la Metro Chef.
Specialiştii susţin că nici nu prea există o specialitate sută la sută românească, care să nu fi fost îmbunătăţită cu ingrediente folosite de alţii.
“De la unguri şi nemţi am
Chiar şi celebrele sărmăluţe sunt altfel preparate în Banat. “Aici, la sarmale se foloseşte şi bulionul, varza călită, cârnăciuroii, în timp ce în altă parte se mănâncă aşa simpli”, a mai adăugat Călin Lump.
În satul bănăţean nu se poate să nu se taie porcul, din care provin toate prospăturile. Oamenii făceau orice pentru a avea porc. Se lua şi pe datorie bani, numai să existe.
“Fără şonc nu se poate. În ziua de Ignat se taie porcul, când se fac nişte preparate speciale care se mănâncă cu varză murată. E aşa zisa pomană a porcului. Apoi sunt toate preparatele din porc, care sunt afumate şi urcate în pod