Britanicii aveau dreptate să-i ţină departe pe români. Nu doar lenea vedetelor de la Chelsea, cît hărnicia steliştilor a făcut diferenţa pe terenul de la Bucureşti.
Şi acum, gata, nu-i timp de pierdut!, să facem toate glumele despre panica britanicilor în faţa invaziei româneşti. Tot acum, nu mai devreme, nici mai tîrziu, ar fi fost mai nimerit să-şi lanseze “The Guardian” campania aceea de prost-gust… Ce spunea? “Vă rugăm, nu veniţi! În Anglia e urît, plouă etc!”.
Acum chiar ar fi avut noimă, după ce o echipă londoneză, cu jucători în valoare totală de aproape 400 de milioane de euro (de zece ori mai mult decît valoarea lotului Stelei) pleacă învinsă din Bucureşti.
Dacă nu acum, cînd să ne amuzăm pe seama superiorităţii asediate a englezilor? Să aşteptăm returul de pe Stamford Bridge pare riscant, scepticii de serviciu s-au pronunţat deja, încă de la tragerea la sorţi: la Londra, Steaua va avea meci greu.
Dar pînă atunci e liber la bucurie. Nici Benitez, Lampard şi Cech nu s-au întristat din cale-afară din cauza înfrîngerii. “Ei nu pot fi fericiţi cînd nu se luptă în Liga Campionilor. Nu le place să joace în Europa League!”, i-a “citit” patern Avram Grant, fostul antrenor al lui Chelsea. Este un argument vechi, dar abil reformulat. În fond, vedetele lui Chelsea nu spun că strugurii sînt acri, doar că se ajunge prea uşor la ei. Nu-i interesează.
În fotbalul românesc, un fotbal nu aristocratic, ci aşa, mai modest, mai de la ţară, strugurii sînt struguri, o victorie în Europa e o victorie în Europa, banii de la UEFA sînt bani, coeficienţii - coeficienţi. Pentru noi, “importante sînt cele trei puncte”, chiar şi în fazele eliminatorii, cum proclama un nevinovat autohton.
Benitez şi demotivaţii lui au promis că-şi vor regăsi cheful de fotbal acolo unde l-au lăsat, la Londra. Nici nu ne îndoiam de asta. “Am avut ocazii mai multe, abia dac