În această seară, de la orele 21.00, se desfăşoară finala naţională a Eurovision. Piesa câştigătoare va reprezenta România (cel puţin) în semifinala a II-a de la Malmo, în ziua de 16 mai.
O finală pestriţă
Finala naţională Eurovision 2013 este cea mai pestriţă şi cea mai slabă (din punctul de vedere al calităţii pieselor din concurs) din cei 20 de ani de când România a intrat în circuitul acestui festival. Dacă privim la cei 12 finalişti (ne referim strict la interpreţi – modul în care se produc aceştia contează cca 20-25% în clasamentul final) avem practic, la noi acasă, „imaginea” semifinalelor de la Malmo. Pentru că Eurovision-ul românesc este o copie fidelă a Eurovision-ului „european”.
Sunt printre cei deja cu biletul de Malmo în buzunar o grămadă de „Voci”, de „X Factor”-i sau „...au talent”. Avem şi noi în finala de la Bucureşti „interpreţi” trecuţi pe la „Vocea României”, „X Factor” şi „Românii au talent”. Adică nişte show-uri TV care sunt un fel de „Cântarea României”, varianta capitalistă.
Reprezentantul Maltei, Gianluca Bezzina este cântăreţ „part time”. El este medic şi între un consult şi o operaţie, mai şi cântă. Din plăcere. La noi îl avem pe Turcescu într-o situaţie similară şi care recunoaşte că muzica este pentru el „un hobby”. Şi amândoi mai au ceva în comun: calculatorul le-ar fi enorm de folos când nu-şi exercită meseria de bază, numai că, la Eurovision, astfel de „ajutoare” sunt interzise.
Danemarca vine la Malmo cu Emmelie Charlotte Victoria de Forest, care este stră-strănepoata MS Regina Victoria a Marii Britanii. Din România are şanse să ajungă la Malmo, Renee Santana, şi ea legată pe linie de rudenie cu o uriaşă celebritate, fiind nepoata lui Carlos Santanan.
O celebritate de acum 2-3 decenii, la o vârstă onorabilă (61 de ani), Bonnie Tyler, va concura alături de interpreţi care nici nu erau născuţi (la uni