In prima jumatate a secolului al XIX-lea, un tanar manat de ideile filozofului francez Charles Fourier soseste in capitala Tarii Romanesti, vrand ca prin invataturile sale sa determine o prefacere sociala nemaivazuta in acest colt al continentului.
Isi inchipuia o comunitate a egalilor, unde buna intelegere intre oameni era de intaietate, unde hotararile erau luate in comun si unde o temeinica instructie ar fi curatat simptomaticul social al vremii de nestiinta de carte sau orisice fel de credinte superstitioase.
Un nou proiect de oranduire al societatii, incredintat sustinerii bunastarii, intereselor si binelui general, nu doar al unei minoritati favorizate.
Un periplu pe continent
Teodor Diamant, caci acesta ii este numele tanarului, se naste in Moldova anului 1810, fiind baiatul unui grec cu o oarecare stare, Iamandache Mehtupciu Diamant.
El a urmat cursurile Colegiului Sfantul Sava din Bucuresti, iar apoi este trimis la Scoala de cadeti din Munchen, o parte a cheltuielilor sale fiind preluate de o binecunoscuta societate filoelena a vremii, Dositei Filitti.
Insa, ajutorul banesc era conditionat de obligatia luata de viitorul absolvent ca, la incheiere, sa intregeasca randurile unei osti grecesti secatuite de razboiul pentru independenta.
Totusi, planurile facute nu s-au desavarsit. Dupa numai doi ani petrecuti la Scoala de cadeti in capitala Bavariei, el se retrage si il descoperim in luna martie a anului 1830 in Paris, unde, cel mai probabil, jinduia de fapt sa-si continue studiile.
In "Orasul Luminilor"
Mediul electrizant al capitalei franceze il insufleteste. Nu trece mult timp inainte ca el sa se instaleze ferm in randurile fourieristilor, o vreme jongland si cu tezele lui Henri de Saint-Simon.
Conceptele promovate de filozoful Charles Fourier