In 1990, publicatia americana The New York Times scria un articol despre copiii abandonati in timpul comunismului, perioada in care drama micutilor ajunsese la apogeu, din cauza legislatiei ceausiste care interzicea avortul si a lipsei metodelor contraceptive.
Imediat dupa Revolutia din '89, orfelinatele tarii erau pline de copii nedoriti; prea mizere si prea neincapatoare pentru un trai uman, in aceste locuri se vedea cel mai clar ca aspra mostenire a comunismului a cazut, indeosebi, pe umerii micutilor parasiti, din cauza politicii pronataliste, observa jurnalistul american.
15.000 de copii abandonati anual in fostele tari comuniste
In 1966, la numai un an dupa ce Nicolae Ceasusescu a venit la putere, acesta a dat o lege care declara avortul ilegal pentru orice femeie sub 45 de ani, care nu nascuse cel putin patru copii. Mai mult, cu un an inainte de Revolutie, dictatorul a ridicat numarul minim al copiilor nascuti la cinci. Metodele contraceptive erau practic inexistente in Romania, mai putin in cazul celor care aveau acces la piata neagra. Prea putini, insa.
Zeci de mii de bebelusi, abandonati la nastere
Din cauza severelor masuri economice ale lui Ceausescu, multor romani le era imposibil sa-si intretina copiii, asa ca zeci de mii de bebelusi erau abandonati la nastere. Insa nicio autoritate din Romania nu facea publice aceste statistici dramatice.
Abia la cateva luni dupa Revolutie a inceput sa iasa la iveala, incet-incet, adevarata situatie a micutilor din orfelinate. Aproximativ 100.000 de copii si adolescenti de pana la 18 ani au ramas in grija statului, multi dintre ei fiind blocati in institutii aflate intr-o stare avansata de degradare, mizerabile, lipsite de personal, dar si in camine cumplite pentru hadicapati si pentru cei "irecuperabili".
Tot mai multi copii abandonati