Surorile Monica și Gabriela Irimia, cunoscute sub denumirea The Cheeky Girls, cu care au obținut succese de top în muzica pop din Marea Britanie, s-au implicat în dezbaterea politică, aventurându-se pe terenul minat al migrației.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Monica Irimia a fost protagonista unui scurt reportaj BBC, filmat în magazinul românesc “Bucharest”, din sudul Londrei, în care combătea imaginea de leneși dată românilor de unele tabloide din Marea Britanie. Ea a transmis premierului David Cameron un mesaj să nu mai încerce să dea vina pe migranții din România pentru deficiențele sistemului, care ar permite obținerea prea ușor a unor beneficii sociale.
Dezbatere la BBC
După difuzarea reportajului, Monica și sora ei geamănă, Gabriela au participat la o discuție în cadrul emisiunii This Week, pe BBC 1, pe data de 7 martie 2013, moderată de Andrew Neil, unde erau invitați Michael Portillo, fost ministru pe vremea Guvernului conservator condus de John Major înainte de 1997 și Alan Johnson, fost ministru în Cabinetele laburiste conduse de Tony Blair și Gordon Brown înainte de 2010.
Monica, mai vorbăreață decât sora ei, a afirmat că sistemul actual din Marea Britanie încurajează oamenii la nemuncă, prin ușurința cu care se acordă beneficii sociale.
Alan Johnson, care în 2009–2010 a fost ministru de Interne, a ținut să aducă unele corecții, dar Michael Portillo a spus că actuala situație își are originea și în subestimarea de proporții a numărului de migranți așteptați să sosească în Marea Britanie din cele opt state foste comuniste aderate la Uniunea Europeană. Atunci estimarea era de 13 mii și până la urmă au venit peste un milion de migranți, majoritatea polonezi.
Istoria The Cheeky Girls în Marea Britanie
The Cheeky Girls au sosit cu mama lor în Marea Britanie în 2002, când au înr