‘Dieta’ mediteraneana nu este neaparat o dieta, nu este o cura de slabire folosita pentru a ne imbunatati sanatatea, ci e un adevarat mod de viata care poate fi adoptat de catre oricine.
Toata lumea a auzit de beneficiile uleiului de masline, de legumele facute la gratar, de faptul ca este sanatos sa mananci carne de peste si sa consumi fructe crude si salate, un pahar de vin, iar zaharul sa fie inlocuit cu mierea.
Studiile facute de specialisti au ajuns la concluzia ca popoarele mediteraneene prezinta incidente scazute ale unor boli, in special al bolilor de inima. S-a observat ca principalul motiv este modul de viata al celor care locuiesc in zona Mediteranei. Drept dovada o stau milioanele de oameni din Grecia, Creta, Italia, Spania, care mananca sanatos, “ca la mama acasa”.
Ce se mananca in dieta mediteraneana?
Desi bucataria variaza in functie de regiune, ea se bazeaza pe consumul de legume, fructe, plante aromatice, ulei de masline, lactate, peste, seminte. Carnea rosie se consuma moderat.
Legumele consumate sunt variate si se consuma in cantitati mari, crude sau gatite simplu, la gratar sau inabusite. La o singura masa, nu exista un singur fel de garnitura, ci mai multe, alaturi de multe salate sau legume crude. Fasolea, lintea, mazarea, soia au un rol important si se consuma des. Fructele crude se aleg in special in functie de sezon. Cei care vor sa guste ceva intre mese, renunta complet la chipsuri sau biscuiti, si mananca nuci, alune sau fistic, chiar si seminte de dovleac.
Carnea consumata cu precadere in dieta mediteraneana este cea de peste sau fructe de mare, gatite cat mai simplu, cu multe condimente, lamaie si ierburi aromatice . Carnea de pasare se mananca mai rar, iar carnea rosie aproape deloc. Mezelurile sunt aproape excluse. Cerealele folosite sunt cele integrale, iar painea se mananca cu moderatie. Zaharu