Anchetatorii susţin că reţeaua de evazionişti fiscali folosea metoda „soluţiei antimucegai” prin care producătorii de alcool evită să plătească taxele şi accizele aferente. Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la 2.750.000 de euro - accize, impozit pe profit şi TVA). Ofiţeri SRI au efectuat filaje asupra reţelei de contrabandişti, filaje care însă au fost desconspirate. -AA+A
Un poliţist şi un vameş din Bistriţa în afacerea alcoolului contrafăcut de la Şieu Măgheruş. Pentru a bloca scurgerile de informaţii, ancheta a fost condusă de DIICOT Cluj Marţi dimineaţă, poliţişti de la Crimă Organizată din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, alături de jandarmi din Bistriţa şi Mureş, au efectuat 29 de percheziţii în Bistriţa-Năsăud, la domiciliile unor persoane implicate în contrafacerea alcoolului, respectiv la sediile mai multor firme, în urma descinderii fiind descoperiţi aproximativ 10.000 de litri de alcool.
„În alcool se pune o anumită substanţă care nu schimbă calitatea ci doar culoarea, din transparent, alcoolul devine roze. Este doar o măsură de siguranţă în caz că transportul va fi oprit de Poliţie. Ulterior, când marfa ajunge la destinaţie, în cantitatea de alcool se pune o picătură de acid citric, celebrul Hellas. În acest mod alcoolul devine transparent”, spune un anchetator pentru evz.ro despre cum se botează alcoolul şi cum se evită plata taxelor vamale. Acest dosar a fost instrumentat de procurorii DIICOT Cluj cu ajutorul SRI.
Evaziune uriaşă, implicaţii la fel de mari
Potrivit Evenimentului Zilei, reţeaua din Bistriţa era condusă de un anume Ioan Păcurar, originar din Baia Mare. Păcurar, spun surse judiciare, a început să producă alcool la Şieu Măgheruş, în cursul lunii iunie 2012, fără a avea documentele necesare, autorizaţie de antrepozit fiscal şi nici autorizaţie pentru producerea de alcool.
Evaziunea fiscală din domeniul