La 10 ani de la reformele ce au alimentat dezvoltarea economica a Germaniei, mai multe voci, din randul politicienilor, mediului de afaceri si economistilor, atrag atentia ca Berlinul se complace intr-o politica periculoasa, ce risca tot succesul acumulat in ultimul deceniu.
Unii merg pana acolo incat avertizeaza ca Germania poate redeveni "bolnavul Europei" in decurs de doar zece ani, daca Angela Merkel nu actioneaza mai puternic pentru a construi reformele din "Agenda 2010", pe care predecesorul sau, Gerhard Schroeder, le-a dezvaluit intr-un discurs in Parlament la data de 14 martie 2003, scrie Reuters.
In conditiile in care tarile din sudul Europei incep sa-si reformeze profund economiile, pe fondul crizei euro, avantajul competitiv al Germaniei ar putea fi erodat de cresterile salariale, cresterea pretului energiei si de rolul tot mai important al statului in economie, ce descurajeaza investitorii.
Criticii nu se opresc aici. Cancelarul Merkel este criticat pentru ca, desi se afla la putere din 2005, nu a abordat declinul demografic al tarii, ale carui efecte se vor face simtite incepand cu 2020. In plus, Merkel e acuzata ca nu a reformat mai agresiv regimul fiscal si sistemul de educatie, ce produce prea putini muncitori calificati.
Desi niciunul dintre cei care isi exprima aceste temeri nu se asteapta ca Germania sa devina peste noapte Grecia, subliniaza ca alte tari ar putea deveni mai atractive pentru investitori. E adevarat ca reformele introduse de Schroder vor continua sa-si faca simtite efectele benefice ani buni de-acum incolo si Germania se afla atat de departe de partenerii sai europeni incat isi poate plati angajatii mai bine dupa un deceniu de salarii blocate, insa alte tari, unde criza musca din salarii si impune reforme ale taxarii, au devenit mai atractive pentru investitori - si aici este data drept