21 de studenţi clujeni de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca au prezentat, ieri, 8 roboţi utilitari, în cadrul zilei Roboţilor Inteligenţi - UBBots Day 2013.
La fix 137 de ani de la naşterea străbunicului actualului apel telefonic "deştept", când Alexander Graham Bell a reuşit să-l cheme pe domnul Watson, observ la ora 12, patru apeluri nepreluate pe cele 3 strănepoate ale invenţiei scoţianului, dischisite cu Wi-fi, touchscreen şi Bluetooth.
Cu gândul la un robot telefonic care să fie capabil să citească gândurile şi pofta de muncă într-o duminică ploioasă, pătrund în clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB). La 5 minute după miezul zilei şi la 19 ani de când a creat primul său robot, Daniel Marcu, cercetător al Southern California University în domeniul Computer Science împarte sfaturi celor peste 20 de studenţi înscrişi la UBBots.
"Performanţa în domeniul roboticii cere 10.000 de ore de muncă. Dacă v-aţi prins după acest experiment că nu este ceea ce vă pasionează, orientaţi-vă către altceva. Dacă nu, atunci gândiţi-vă că prin aceste 200 de ore de muncă pe care le-aţi dedicat creării propriului robot, sunteţi cu 5% mai aproape de performanţă", explică dascălul care în 1994 a câştigat o competiţie cu un robot care a reuşit să treacă printr-un labirint.
Studenţii din anii 3 şi 4 de la UBBots par să fi făcut puţin peste cei 5% chiar în timpul discursului profesorului Marcu. Click-uri, ajustări, mâini frecate, laptop-uri deschise şi maşinării, toate aşezate într-un oval împrejmuit cu sfoară pe care erau lipite numele celor 14 sponsori din IT, cei care explică cearcănele participanţilor din cele 8 echipe.
"Roboţii din 2013 sunt mai puternici, mai înalţi şi mai complecşi. Avem roboţi de 1 m 20 care pot ridica greutăţi de 500 de grame. 90% din r