Promisiunea angajarilor in sistemul bugetar, in 2013, este privita cu neincredere chiar de catre directorii institutiilor unde insuficienta personalului s-a cronicizat in ultimii ani. Si asta pentru ca deblocarea angajarilor este strans legata de bugetul pe care il va avea fiecare institutie.
O astfel de promisiune au mai avut spitalele si anul trecut. Cu toate acestea, criza de personal a ramas la fel de profunda. Bugetul insuficient a impiedicat conducerile spitalelor sa faca angajari. „Nu s-a rezolvat problema crizei de personal. Ba dimpotriva, se adanceste, sunt sectii unde oamenii nu isi pot lua nici macar liberele saptamanale. La noi la Pediatrie, la bucataria dietetica sunt trei oameni pe trei ture. Acolo se lucreaza intr-un ritm infernal, oamenii aceia nu mai stiu de mult de zile libere. Si nu este singurul loc unde angajatii nu pot beneficia de repaosul saptamanal care le este garantat prin legislatia muncii. Si la radiologie este criza de personal. Si nici bani in plus nu iau angajatii pentru orele lucrate peste programul obisnuit, pentru ca nu permite legislatia actuala”, a declarat Marcel Simion, liderul de sindicat Sanitas din cadrul Sectiei de Pediatrie a Spitalului Judetean „Mavromati”.
Saptamana trecuta, presedintele Comisiei de munca din Senat declara ca sunt sanse mari sa se renunte la blocarea angajarilor in sistemul bugetar „pe regula 15 la suta din posturile vacantate sa fie ocupate”.
In conditiile in care va exista buget, se vor putea face angajari. Cu toate acestea, prin angajamentele cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI este prevazuta in anul 2013 o limita de 1.187.000 de bugetari, in conditiile in care, in momentul de fata, din datele pe care le-a prezentat Ministerul de Finante, acest plafon e depasit cu 1.833 de bugetari.
In Parlament urmeaza sa se decida modificari legislative care sa permita angajarea de p