Înfiinţarea ASF a fost amânată cu o lună pentru că partidele nu au stabilit încă cine vor fi cei 17 şefi ai instituţiei care va controla o piaţă de 20 de miliarde de euro, adică asigurările, pensiile şi bursele.
După ce în decembrie au stabilit înfiinţarea „de urgenţă“ a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), până la 15 martie, guvernanţii amână acum termenul cu o lună. Motivul? „Întrucât până la această dată nu au fost desemnaţi membrii Consiliului ASF, pentru a nu crea vid legislativ în ceea ce priveşte existenţa instituţiilor de supraveghere a pieţelor de capital şi de asigurări, se impune luarea de urgenţă a unor măsuri care să permită funcţionarea în continuare a celor trei entităţi care asigură această supraveghere“, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi prorogarea unor termene.
Cu alte cuvinte, partidele politice nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte propunerile pentru conducerea noului Big Brother financiar. Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul“ că politicienii poartă încă negocieri aprige pentru fiecare membru ce urmează să fie numit la şefia unei instituţii care va controla o piaţă de peste 20 de miliarde de euro.
Prin înfiinţarea ASF, se desfiinţează cele trei instituţii care controlează acum pieţele financiare, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM).
PNL l şi PSD negociază dur
Noul Big Brother financiar va fi condus de un consiliu format din 17 membri, şi nu 15 cum se stabilise iniţial, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, numiţi de Parlament şi propuşi în baza algoritmului politic.
Cum alianţa USL, formată din PSD şi PNL, a câştigat aleger