Carnea de miel s-ar putea scumpi, in perioada Paştelui, cu 5-6% tocmai pentru a fi acoperite cheltuielile producatorilor, a declarat, azi, 10 martie, la un post privat de televiziune, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
„Carnea de oaie, pe post de import, s-a scumpit cu peste 60%, produsele finite s-au scumpit şi ele, in cursul anului trecut, doar cu vreo 15%, tocmai pentru a caştiga piata. Este normal ca anul acesta sa urmeze majorari de pret pentru a acoperi cheltuielile. Nu de scumpiri de 30%, 50% sau 60%, dar putem vorbi de cinci procente, şase procente, chiar şapte procente in plus la pretul carnii de miel (...) Ideea de baza este ca de Paşti concurenta este aşa de puternica incat sarbatoarea se incheie cu vanzare in pierdere, nu in profit. Vinzi mai mult cantitativ, dar nu faci profit”, a afirmat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, Romania obtine mai putini bani decat Bulgaria din vanzarea carnii de miel, deşi vecinii de peste Dunare, practic importa miei din tara noastra.
„Nu cred ca vor fi miei din import in Romania pentru ca niciodata nu s-au importat miei. Asta este o gogorita. Din ceea ce ştiu eu, s-a incercat odata importarea de miel. In Romania, in general, s-a importat putina carne de miel, mai mult carne de oaie. Bulgarii cumpara miei din Romania pe care ii taie şi ii revand la noi. Mai mult, ei sacrifica mieii cumparati din Romania, ii revinde in Comunitatea Europeana şi işi scot mai multi bani decat noi. In clipa in care afacerea e afacere, cel de pe malul Dunarii poate sa-i taie in Bulgaria şi sa-i vanda in Romania', a explicat Sorin Minea.
Conform datelor Institutului National de Statistica, numarul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor in carcasa au scazut de cinci ori (71.000 capete), respectiv de 5,1 ori (972.000 tone), comparativ cu luna anterioara . Carnea de miel