Deputatul PSD Horia Grama a inițiat o completare și corectare pe Legea 57 – Legea Zilierilor, astfel încât aceasta să fie modificată pe părțile disfuncționale. Inițiativa legislativă este susținută de mai mulți colegi parlamentari, inclusiv de conducerea Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.
Horia Grama a declarat că, în urma mai multor discuții avute cu agricultorii și fermierii covăsneni, a reieșit că Legea Zilierilor are lacune destul de mari, astfel că nu acoperă toată paleta situațiilor cu care se pot confrunta cei ce activează în agricultură.
„Legea are disfuncționalități mari, deoarece nu prevede angajarea de zilieri de către persoanele fizice. Sunt destule cazuri în care o persoană fizică are 20 de hectare de teren și atunci e firesc să nu le poată lucra singură. Aici intervine problema, deoarece nu poate angaja legal zilieri, ca să nu mai vorbim că dacă ia la muncă mai mult de șase persoane devine faptă penală”, a explicat Grama.
Deputatul susține că a luat legătura cu reprezentanții agricultorilor, inclusiv cu cei ai societăților comerciale care angajează agricultori, urmând ca prin implicarea Inspectoratului Teritorial de Muncă să se lucreze la identificarea unor soluții prin care să se corecteze aceste lacune din lege, mai ales că în curând va începe sezonul agricol.
Codul Muncii adoptat în 2011 prevede că muncitorii zilieri trebuie ținuți în evidențe, plata acestora fiind prevăzută de lege între 2 și 10 lei pe ora de muncă. Persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remunerația brută acordată persoanelor care prestează activități cu caracter ocazional în folosul lor, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 de lei.
Deputatul PSD Horia Grama a inițiat o completare și corectare pe Legea 57 – Legea Zilierilor, astfel încât aceasta să fie modificată pe părțile disfuncți