Izolarea pe plan european a principalelor două partide, PNL și PSD, în chiar sânul familiilor europene din care declarativ fac parte riscă să ducă și la o izolare a României. Un gest fără precedent a fost făcut vineri.
Miniștrii de externe din Germania, Olanda, Finlanda și Danemarca au adresat o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, un set de reguli pentru sancționarea țărilor din UE care nu respectă statul de drept.
Gestul vine la nici 24 de ore după ce Consiliul JAI a amânat pentru o dată nespecificată discutarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Iar gestului public, fără precedent al celor trei principali contestari (Germania, Finlanda și Olanda), li s-a adăugat și Danemarca. Chiar dacă în scrisoarea celor patru nu este menționată nici o țară, este evident că e vorba de România și Bulgaria. Cei patru cer ca țările UE care nu respectă statul de drept să fie sancționate, iar Associated Press spune că una din măsuri vizează tăierea fondurilor europene. Iar Barroso prin purtătorul său de cuvânt a informat opinia publică că este de acord cu propunerea.
Fostul ministru de externe și actualul șef al Cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a declarat vineri seară, în emisiunea AKTUALITATEA de la B1, că propunerea celor patru va intra în dezbatere foarte rapid, chiar săptămâna viitoare, fiind pe ordinea zi de la Bruxelles. Mai mult, Cristian Diaconescu a spus că pot fi aplicate și alte sancțiuni, ca de exemplu restrângerea dreptului la circulație.
În 26 februarie, premierul Ponta a fost la Copenhaga și a spus că premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, i-ar fi promis sprijin pentru Schengen. Thorning-Schmidt este liderul Partidului Social Democrat, fratele danez al PSD-ului românesc. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, este unul din liderii liberalilor germani, part