Primaria Cluj-Napoca a organizat saptamana trecuta trei dezbateri pe marginea bugetului administratiei locale pe anul 2013. Fiecare din acestea s-a concentrat pe o tema: infrastructura si dezvoltare, educatie si alocari pentru cultura si culte si, respectiv, sanatate si asistenta sociala.
La prima dezbatere organizata pe marginea proiectului de buget al orasului, primarul a tinut sa sublinieze caracterul de transparenta cu care s-a facut publicarea si dezbaterea prevederilor propuse pentru bugetul pe 2013. Consilierii PDL au reiterat sustinerea pentru varianta publicata pe pagina de internet a institutiei, iar cei UDMR nu au exprimat nici un fel de opozitie, fiind astfel posibil ca edilul sa intruneasca numarul necesar de voturi pentru a trece bugetul.
Consilierii USL au ridicat insa mai multe probleme, Claudia Anastase subliniind ca variantei de buget propusa pentru 2013 ii lipseste o viziune integrata pentru dezvoltarea orasului. ”Declarativ suntem de acord cu multe lucruri, dar care-i conceptul care a dus la acest buget, nici eu nu vad conceptul, nu poate sa iasa ca rezultatul analizei din directiile de specialitate, nu inteleg ce va motivat decizia de a nu achizitiona tramvaie in detrimentul autobuzelor electrice. Poate ne gandim pe o dezvoltare a zonei metropolitane si modernizarea parcului, in timp ce liniile de tramvai sunt inca creionate, de aceea nu mai cumparam tramvaie. Nu vad, insa in buget, proiecte integrate”, a afirmat consilierul.
Afirmatiile acesteia au fost sustinute de Iosif Pop, membru al Consiliului Civic Local, care a subliniat ca strategia de dezvoltare a municipiului din 2006 nu a fost sustinuta si prin buget si ca o serie de proiecte ar merita sa fie reluate si sa se regaseasca in bugetul orasului. De asemenea, Doru Stoica a cerut implementarea unui sistem de plata prin SMS al parcarii, continuarea proiectului de introdu