Cârnații, șunca, baconul, salamul, parizerul, cremvurștii și alte sortimente de carne procesată cresc riscul de a muri tânăr, sau de a se contracta boli cardiovasculare, sau chiar cancer. Pericolul pentru sănătate este dat de sare și alte chimicale folosite pentru a conserva carnea, iar specialiștii recomandă consumul de carne macră. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe o jumătate de milion de oameni, din 10 țări europene, mediatizat de BBC News.
Ce este carnea procesată?
Carnea procesată este carnea care a fost conservată prin afumare, sărare, sau cu ajutorul conservanților chimici. Mai precis, cârnații, cremvurștii, șunca, pastrama, baconul, preparatele din carne tocată tratată cu aditivi pentru conservare, burgerii, dacă au fost preparați cu conservanți sau aditivi chimici.
Totuși, specialiștii susțin că, în general, carnea este o importantă sursă de fier, proteine, minerale și vitamine. Este, de exemplu, una dintre sursele principale de vitamina B12, care se găsește și în lapte. Specialiștii recomandă un consum moderat de carne macră, și reducerea radicală a consumului de preparate din carne procesată.
Risc ridicat de îmbolnăvire
Studiul arată că oamenii care consumă multă carne procesată sunt mai predispuși la fumat, obezitate și alți factori dăunători pentru sănătate.
Cei care consumă în jur de 160 de grame de carne procesată pe zi, adică aproximativ 2 cârnăciori și o felie de șuncă, au prezentat un pericol cu 44% mai mare de a muri de boli de inimă sau cancer, în maxim 13 ani, față de cei care consumă în medie 20 de grame pe zi. Între cei aproape 500.000 de oameni cărora li s-au făcut analize în cadrul studiului, aproximativ 10.000 au murit de cancer și circa 5.500 și-au găsit sfârșitul din cauza unei boli cardiovasculare.
Recomandările specialiștilor
„Consumul ridicat de carne, în special carne procesată,