Ştirea că trei busturi de bronz au fost furate în Iaşi din Parcul Copou a scos la iveală o debandadă şi un dezinteres greu de imaginat în ceea ce priveşte protecţia, organizarea şi administrarea unuia dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului moldav.
Mii de ieşeni au aflat cu stupoare în urmă cu două zile că trei busturi amplasate în Parcul Copou, reprezentând personalităţi de primă mână ale culturii române, au fost smulse de pe socluri şi au dispărut fără urmă. Este vorba despre reprezentările din bronz masiv ale lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ciprian Porumbescu şi Nicolae Gane, fiecare cântărind în jur de 100 de kilograme. Incidentul este interpretat de majoritatea cetăţenilor oraşului, precum şi de oameni de marcă ai culturii ieşene, drept cel mai ruşinos episod din istoria recentă a Iaşiului.
Motivele ar fi că Parcul Copou este situat, teoretic, în cea mai sigură zonă a oraşului, iar în plus reprezintă un adevărat templu pentru orgoliul ieşenilor care se revendică locuitori în cel mai important oraş cultural al României.
Radiografia furtului scoate la iveală, însă, o debandadă şi un dezinteres greu de imaginat în ceea ce priveşte protecţia, organizarea şi administrarea parcului, care lasă în aer o singură întrebare: „Cum de nu s-a întâmplat mai devreme?“.
„Locuiesc chiar în spatele parcului, din 1969 stau aici. Eu am văzut când am ieşit sâmbătă dimineaţă (n.r. – 9 martie) la plimbare că nu mai sunt statuile şi am mers să vorbesc cu cineva să anunţe Poliţia. Am rămas prostit. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de când mă ştiu. Am fost director la Grădina Botanică 20 de ani. Îmi mai furau flori, bănci de pe acolo, dar de statui nu s-a atins nimeni niciodată. Busturile furate au fost puse în parc de dinainte de 1969. Recunosc că nu ştiu exact când”, a declarat Ion Mititiuc, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în istori