Asa cum ne-a obisnuit, revista de cultura si atitudine “Plumb”, aflata la aparitia cu numarul 71 (februarie 2013), dedica prima pagina unor mari personalitati culturale de ieri si de azi ale Romaniei. In acest numar, reputatul profesor, publicist si istoric literar Grigore Codrescu face referire la “Romania istoricului Lucian Boia fata cu a noastra” dupa o anliza la rece a volumului “De ce este Romania altfel?” semnat de Lucian Boia, unul dintre istoricii scriitori care stabileste cu fiecare noua aparitie a sa, noi recorduri la vanzarile de carti despre trecutul si prezentul Romaniei.
“Profesorul bucurestean Lucian Boia, a intuit cu inteligenta si talent cea mai incitanta perspectiva stiintifica pentru analizele sale: revizitarea, fara prejudecati, a unor fenomene istorice tratate pana acum in fuga, sau chiar ignorate de istoriografie; scrutarea cu detasare a unor legende si mituri generate de nationalism, comunism, democratie, sfarsitul lumii etc; adoptarea unui limbaj accesibil care abandoneaza interpretarile romantice si morga academica, desfiintand distanta dintre catedra si cititorul obisnuit; tratarea fara menajamente a receptorilor. Toate acestea, implica, desigur, si anume riscuri: (riscuri asumate dealtfel) – exagerari, evaluari subiective, blocari in argumente neverificabile etc. Autorul are insa puterea carteziana de ”a se indoi”, de a-si recunoaste limitele, sau de a fi de buna credinta si fara partizanat ideologic.
Eseul sau – lansat cu mari ecouri la Targul de Carte Gaudeamus – ce insumeaza vreo 120 de pagini si care are un titlu interogativ, le contine pe toate in masuri diferite si ambitioneaza, de-a dreptul, o rescriere a intregii istorii nationale (ni se promisese demult si de mai multe ori!) dar privind de sus si obiectiv s-ar zice”. Criticul bacauan prezinta in pledoaria sa numeroase alte nuantari si contraargumente, despre