Zeci de kilograme de brânză au fost puse sub sechestru în ultimele trei zile de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj. Produsele alimentare retrase de la comercializare provin de la aproximativ 20 de magazine săteşti de pe raza judeţului Gorj care au scos la vânzare produse lactate toxice. În momentul de faţă, lotul infestat cu aflatoxină, o substanţă cancerigenă, a fost scos de pe rafturile societăţilor şi dus la Alba-Iulia, pentru analize. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj au declarat ieri că alerta alimentară a fost închisă întrucât nu mai există brânză infestată care poate ajunge pe masa consumatorilor. Marfa a ajuns la sate
Inspectorii DSV Gorj au lucrat la foc continuu în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat pentru ca toată brânza realizată din lapte infestat cu aflatoxină să fie scoasă de la vânzare. În urma controalelor s-a constatat că cea mai mare cantitate de marfă cu suspiciunea că ar deţine această substanţă periculoasă a ajuns chiar în magazinele de la ţară, din zona de sud a judeţului nostru.
Zece probe trimise la laborator
„Am recoltat probe de la procesatori, dozatoare de lapte, ferme, magazine, pentru a fi siguri că nu va fi comercializată această brânză care prezintă suspiciuni. Au fost trimise la laboratorul din Alba-Iulia zece probe, urmând ca marţi, cel târziu, să aflăm dacă produsul a fost sau nu infestat cu această ciupercă. Dacă nu prezintă pericol pentru sănătatea umană, brânza va fi repusă la vânzare”, a precizat Ion Iliuţă, director DSV Gorj.
Laptele din şcoli nu este infestat
Alerta alimentară privind produsele lactate infestate a vizat şi laptele care ajunge în şcoli, la consumul elevilor. În această privinţă, reprezentanţii DSV Gorj au dat asigurări încă de la început că nu există riscuri cu privire la produsul care ajunge la şcolari. „Nu există nicio problemă cu produsul distribu