Toate gravidele îşi doresc o naştere cât mai uşoară şi, din acest motiv, unele optează pentru cezariană. Dar este aceasta cea mai indicată? Toate gravidele îşi doresc o naştere cât mai uşoară şi, din acest motiv, unele optează pentru cezariană. Dar este aceasta cea mai indicată?
Află de la dr. Cătălin Haiduc, specialist în obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia din Bucureşti, care sunt avantajele, riscurile şi contraindicaţiile celor trei metode prin care îţi poţi aduce copilul pe lume.
Naşterea naturală a pierdut teren în ultimii ani în favoarea celei prin cezariană, în principal din cauza travaliului îndelungat şi a durerii asociate celei dintâi metode. Însă rămâne cea mai indicată - dacă nu există afecţiuni care să încline balanţa în favoarea celeilalte, evident.
Trebuie să ştii că naşterea naturală e cea mai sănătoasă şi pentru mamă, şi pentru făt. În plus, îţi revii repede şi lactaţia se declaşează imediat. Cât despre durere, poţi face anestezie epidurală, şi atunci nu mai suferi atât de tare!
Singura neplăcere poate fi epiziotomia - incizia făcută în perineu pentru a mări vulva, permiţând astfel trecerea mai uşoară a bebeluşului prin canalul de naştere. Dar, oricum, aceasta se va vindeca mai repede decât operaţia de cezariană...
AVANTAJE
RISCURI
CONTRAINDICAŢII
Medicul ginecolog care îţi supraveghează sarcina îţi poate recomanda cezariana, chiar dacă tu ai vrea să optezi pentru o naştere naturală. Această operaţie se impune atunci când siguranţa bebeluşului sau a mamei e pusă în pericol prin naşterea pe cale naturală. Iată care sunt aceste cazuri: placenta blochează cervixul sau e dezlipită de peretele uterului; capul bebeluşului e mai mare decât bazinul mamei, copilul nu e poziţionat cu capul în jos, prezintă un handicap, e subdezvoltat sau supradezvoltat; colul uterin nu este dilatat suficient,