Duminică seară, la sigilarea Muzeului Naţional Peleş, al 6.999.999 – lea vizitator a părăsit reşedinţa regală din Sinaia. Cifra este un record pentru România, iar vizitatorul cu numărul „7 milioane“ al Muzeului Naţional Peleş va fi primul turist din ziua de miercuri, 13 martie
Una dintre cele mai importante instituţii culturale din România şi din sud-estul Europei, Muzeul Naţional Peleş, reşedinta regală a primului cuplu regal al României, regele Carol I şi regina Elisabeta, a exercitat dintotdeauna o atracţie fascinantă pentru turişti.
Pe de o parte pentru valoarea de excepţie ca monument arhitectonic, colecţiile de artă de nivel european, dar, mai ales, pentru aerul regal, sofisticat şi impunător, care aminteşte vizitatorilor de una dintre cele mai înfloritoare perioade din istoria naţională.
Pentru muzeografii şi personalul administrativ al Castelului Peleş, ideea contorizării numărului de vizitatori a apărut, iniţial, ca un promo inedit, de popularizare a muzeului. Pe site-ul castelului, un „contor“ arată zilnic, numărul turiştilor care au trecut pragul castelului din 1990 şi până astăzi, o metodă inedită prin care frumosul şi bătrânul castel a „păşit“ cu graţie în era internetului.
Cifrele nu sunt, însă, întâmplătoare, iar rezultatul a fost stabilit matematic. „Această contorizare a fost lansată pe site ca promo şi din dorinţa de a realiza o statistică, iar succesiunea cifrelor este rezultatul unui studiu realizat în 23 de ani de activitate, corectitudinea lui verificându-se până la acest moment. Duminică, 10 martie, Muzeul Naţional Peleş a înregistrat cifra record de 7 milioane vizitatori“, ne-a spus Daniela Voitescu, şef secţie Relaţii publice, Marketing şi Proiecte cultural - Muzeul Naţional Peleş.
Dar, cum luni şi marţi, în timpul programului de iarnă (perioada 17 septembrie 2012 – 13 mai 2013), Castelul Peleş este închis public