Peste un miliard de lei din banii obţinuţi din privatizări au fost transferaţi de Guvern miercuri Ministerului Fondurilor Europene pentru plata facturilor restante pe fondul absorbţiei reduse a banilor europeni. Din cele şase programe pentru care Guvernul scoate bani din rezerve, două (Creşterea Competitivităţii Economice şi Programul Operaţional Regional) sunt blocate de mai multe luni, după nereguli repetate semnalate de Comisia Europeană, fără o perspectivă clară de reluare a plăţilor.
Astfel, potrivit unei Hotărâri de Guvern datate din 6 martie, jumătate din sumă, 586.149.000 de lei, merge spre cele două programe pentru care UE a sistat deja plăţile - 178 de milioane spre Ministerul Economiei pentru Programul Competitivitate şi 408 spre Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale pentru Programul Operaţional Regional.
Pentru facturile POS-DRU, program pentru care Comisia Europeană a acceptat luna trecută să reînceapă plăţile în proiectele deja aprobate, Guvernul alocă 258,6 milioane de lei, iar pentru Programul de Mediu, recent deblocat, 322,1 milioane.
Sume mai mici din rezervele bugetului naţional vor ajunge spre progamale mai puţin finanţate şi de UE: Asistenţă Tehnică - 4,2 milioane şi Dezvoltarea Capacităţii Administrative - 28,7 milioane.
În aceeaşi Hotărâre de Guvern, se prevede ca sumele scoase din Fondul de Privatizări să fie restituite în euro până pe 20 decembrie 2013, în momentul în care facturile vor fi decontate de Comsia Europeană. În ultimul an, Comisia a sancţionat neregulile apărute în programele derulate în România cu bani europeni prin sistarea mai multor programe, fără a da vreo garanţie Guvernului în privinţa plăţilor care ar urma să se facă până la sfârşitul anului.
Mutarea Guvernului este justificată de ministrul Fondurilor Europene printr-o "schimbare de strategie". "Schimbăm radical abordarea în