Cele câteva mii de locuitori ai insulelor Falkland, arhipelag situat în Atlanticul de Sud, sunt chemaţi duminică şi luni la referendum ca să decidă dacă vor să rămână teritoriu britanic de peste mări. Miza acestor alegeri cerute insistent de Argentina, ţara care doreşte controlul asupra arhipelagului, nu este de natură politică, ci mai degrabă o chestiune financiară.
La referendum vor participa peste 1.600 de locuitori ai insulei din totalul de aproximativ 2.900. Plebiscitul vine după ce Argentina a făcut mai multe presiuni şi a revendicat insulele Malvine, aşa cum sunt denumite de sud-americani.
Micuţa comunitate va vota într-o majoritate covârşitoare să rămână teritoriu britanic, scriu cei de la BBC, care au intervievat câţiva locuitori. „Fără nicio urmă de îndoială, va fi un „DA” hotărât”, a spus un locuitor al insulelor referitor la întrebarea de la referendum. „Acestea sunt insulele noastre, asta e casa noastră şi cred că restul lumii trebuie să ne audă şi să ne vadă aşa cum suntem”, a continuat acesta.
Însă de ce e atât de pornită Cristina Kirchner să revendice micuţul arhipelag şi de ce britanicii nu se lasă cu una, cu două? Motivul este unul strict economic. În urmă cu trei ani, relaţiile diplomatice argentineno-britanice s-au răcit brusc, după ce s-a descoperit că în preajma arhipelagului se află resurse naturale extrem de valoroase. Mai exact, mult „aur negru”. Petrol în valoare de 167 de miliarde de dolari, susţin cei de la CNBC.
În jurul insulelor se află aproximativ 60 de miliarde de barili de petrol, ceea ce înseamnă 167 de miliarde de dolari din redevenţe şi impozite pentru guvernul arhipelagului Falkland, care va primi, de asemenea, şi 26% din profitul companiilor care forează şi redevenţe în valoare de 9% pentru fiecare baril vândut, potrivit Edison Investment Research.
Britanicii ar avea de câştigat de pe urma redevenţe