Reprezenentanţii regiunilor autonome Tiroul de Sud, din Italia, Ţara Bascilor şi Catalunia, din Spania, au ţinut să transmită mesaje pentru secuii din România
Luis Durnwalder, guvernatorul regiunii Tiroul de Sud, Andoni Ortuzar, preşedintele Partidului Basc şi Mark Gafarott Monjo, reprezentantul Partidului Unităţii şi Convergenţei din Catalunia au salutat iniţiativa mitingul autonomist al secuilor, de la Târgu Mureş.
„Germanii din Tirolul de Sud şi secuii au ajuns în situaţia de a fi minoritari după primul Război Mondial şi destrămarea Imperiului Austro-Ungar. Tiroul de Sud a obţinut statutul de autonomie în 1972, care a dus la crearea unei regulament al minorităţilor care a garantat dezvoltare economică şi convieţuirea paşnică. Succesul Tiroului de Sud este că germanii, italienii şi ladinii au putut ajunge mai aproape unii faţă de alţii, să se cunoască mai bine, iar dacă la început nu puteau convieţuii împreună s-a ajuns la o viaţă în comun”, a declarat Luis Durnwalder, guvernatorul regiunii Tiroul de Sud.
„Ţinutul Secuiesc este exemplul concret că o identitatea naţională este în stare să se lupte cu puternice tendinţe de asimilare ale autorităţilor, cât a uniformizării în cadrul globalizării”, a transmis într-o scrisoare Andoni Ortuzar, preşedintele Partidului Basc.
Mark Gafarott Monjo, reprezentantul Partidului Unităţii şi Convergenţei din Catalunia, a fost prezent la mitingul de la Târgu Mureş.
„Mă simt aproape de aspiraţiile politice ale secuilor şi vă îndemn să nu vă lăsaţi. Europa nu poate întoarce spatele culturii secuieşti sau catalane. Indiferent cât suntem de mici, suntem parte a acestui continent. Fiţi mândri de identitatea voastră, pentru că Europa a devenit ce este tocmai pe baza multietnicităţii”, a spus Mark Gafarott Monjo.