Economia chineză, a doua cea mai mare din lume, este amenintaţă de pericolul unei bule imobiliare. Dezvoltatorii imobiliari au ridicat zeci de "oraşe fantomă", astfel că ritmul accelerat din sectorul construcţiilor, unul dintre cele mai importante motoare de creştere economică ale Chinei, reprezintă un potenţial risc la adresa economiei, relatează CBS News.
"Nicio naţiune nu a costruit atât de mult, atât de repede", susţine Lesley Stahl, realizatoarea emisiunii "60 de minute".
Zhengzhou, un oraş nou construit, situat într-una dintre cele mai populate provincii din China, este aproape pustiu, în condiţiile în care dezvoltatorii au vândut deja imobilele. Cu toate că acestea au proprietari, majoritatea lor sunt chinezi din clasa de mijloc care le-au achiziţionat drept investiţie, atrage atenţia Gillem Tulloch, analist financiar.
Cetăţenii chinezi au din ce în ce mai mulţi bani, însă puţine oportunităţi pentru investiţii. Legislaţia le interzice să-şi plaseze economiile în străinătate, băncile oferă randamente modeste, iar bursa este "un carusel", notează sursa.
Având în vedere evoluţia pieţei imobiliare, o mare parte din populaţie a ales să-şi cumpere mai multe locuinţe, având în vedere că preţurile acestora au crescut mai mult decât nivelul inflaţiei.
Construcţiile sunt principalul motor de creştere economică în China, unele estimări arătând că ar reprezenta până la 30% din PIB-ul statului. În China apar anual între 12 şi 24 de oraşe noi.
Guvernul a investit circa două mii de miliarde de dolari în acest sector. Chiar şi aşa, pericolul creării unei bule imobiliare a speriat autorităţile chineze care au decis să aplice politica "un singur copil pe familie" şi în acest sector. Achiziţionarea mai multor locuinţe în oraşele mari a fost astfel restrânsă. Măsura a lovit însă în dezvoltatorii imobiliari ale căror datorii au crescut şi