Teste obligatorii pentru VHB B şi VHCC pentru prevenirea transmiterii de la mamă la nou-născut
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO) împreună cu Asociaţia Pacienţilor Cronici (APCR) atrag atenţia asupra importanţei testării pentru virsul hepatitelor B (VHB) şi C (VHC) în cazul femeii care doreşte să aducă pe lume un copil şi în cazul gravidei pentru a preveni transmiterea acestei infecţii la noul născut.
În acest sens, dr. Gabriel Colţan, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase (INBI) “Prof. Dr. Matei Balş”, spune că este necesară o hotărâre de Guvern în care să se stipuleze includerea “în bateria de teste obligatorii pentru femeia gravidă şi a testelor pentru VHB şi VHC”, ceea ce va preveni trasmiterea infecţiei la noul născut.
De asemenea, pacienţii cu hepatite reprezentanţi de APAH-RO şi medicii subliniază necesitatea întocmirii registrului unic al hepatitelor, punctul de plecare fiind o hotărâre de guvern. Pentru întocmirea acestui registru ar putea fi folosit modelul HIV/SIDA – care beneficiază de un program naţional, de un registru unic, de centre specializate - iniţiat şi derulat la INBI “Matei Balş” apreciat la nivel european.
“La “Matei Balş” există medici care au mulţi pacienţi în tratament pentru hepatite, aici s-au realizat în premieră puncţii biopsii hepatice, există o bază de date care poate fi folosită la întocmirea acestui registru unic şi un model care poate fi aplicat. Dar mai e nevoie şi de voinţă”, precizează dr Gabriel Colţan.
Marilena Debu, preşedintele APAH-RO, subliniază că, odată cu realizarea acestui registru unic, s-ar pute şti numărul exact al pacienţilor cu hepatite, numărul pacienţilor aflaţi în tratament, s-ar înlesni intrarea pe tratamente şi, astfel, scurtarea duratei de aşteptare pe celebrele liste.
În privinţa terapiilor, dr Colţan spun