A fost propus un proiect de ordonanță de urgență care să modifice Legea Educației și să definească termenul de “degrevare” pentru sistemul de învățământ.
Directorii de școli, liderii din mișcarea sindicală din învățământ, dar și toți cei care dețin o funcție de îndrumare, monitorizare și control a activității din învățământ ar putea fi degrevați de activitatea la catedră, prin lege. Parlamentul are în studiu o ordonanță de urgență care și-a propus să definească noțiunea de degrevare, în condițiile în care experiența a dovedit că nu poți fi, în același timp, și manager, de exemplu, și la catedră.
“Personalul didactic de conducere, îndrumare și control al unităților de învățământ îndeplinește, în același timp, responsabilitățile specifice funcției de conducere, îndrumare și control, și realizează atribuții de predare, ceea ce determină apariția unor disfuncționalități în îndeplinirea atribuțiilor didactice și a celor administrative concomitent, misiunea lor fiind îngreunată. Este necesar să se asigure eficientizarea managementului unității de învățământ, prin scutirea efectuării atribuției de predare prin norma didactică”, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul Ordonanței de urgență privind modificarea Legii Educației.
Măsura, chiar dacă nu a fost încă votată, este salutată de toți cei implicați. “Ar fi o hotărâre foarte bună, pentru că este imposibil să te ții de orar atunci când ai de rezolvat probleme administrative care depind de foarte mulți alți factori externi școlii. Managerii ar trebui să fie lăsați manageri și să-și folosească energia pentru atragerea de resurse în favoarea unității pe care o conduc”, a spus inspectorul școlar general adjunct Gabriela Banu.
Conform legislației actuale, directorii, directorii adjuncți și inspectorii școlari au între 4 și 6 ore pe săptămână. Revenirea la catedră datează di