Nici municipiul Bistriţa şi nici celelalte localităţi şi oraşe din judeţ nu au scăpat de teroarea diferitelor personaje care i-au îngrozit locuitorii. Dacă în 1600 întreaga Transilvanie era terorizată de generalul Gheorghe Basta, înainte de `90 comuniştii au impus „moda” execuţiilor, iar în democraţie personaje precum Francis Trombiţaş îngrozeau ţăranii bistriţeni.
Gheorghe Basta, italianul cu sânge rece care a pus gând rău judeţului Bistriţa-Năsăud
Cu siguranţă printre cele mai crude personaje pe care le-a cunoscut judeţul Bistriţa-Năsăud se numără Gheorghe (sau Giorgio pe numele său real) Basta, care s-a născut în 1550 în apropiere de Taranto, în regatul lui Napoleon.
Giorgio a fost un general italian de origine albaneză, angajat de împăratul Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, pentru a conduce forţele habsburgice în războaiele antiotomane şi ulterior pentru a administra Transilvania, în calitate de vasal imperial.
Din ordinul său a fost ucis, în 1601, în apropiere de Turda, aliatul său, voievodul Mihai Viteazul. Generalul a îngrozit însă întreaga Transilvanie cu cruzimii de care dădea dovadă. În 1604 cheamă la Cluj nobili maghiari din toată Transilvania pe care îi spânzură.
Ravagii a făcut generalul care şi-a pus amprenta pe istoria naţională şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit istoricilor, printre localităţile pe care pur şi simplu le-a distrus în totalitate, ucigând tot ce îi ieşea în cale, se număra Lechinţa, care a fost prădată de mercenarii generalului în 1602.
Ocupate şi răvăşite de către generalul Basta au fost şi oraşele Beclean şi Bistriţa tot în 1602. Cei mai curajoşi s-au dovedit a fi bistriţenii, care au închis porţile oraşului când au auzit că generalul ar avea în plan să atace cetatea. Deşi stricăciunile produse erau evidente, inclusiv locuitorii s-au înarmat ş