La numai o zi de la alerta naţională prin care inspectorii sanitar-veterinari avertizau asupra comercializării în mai multe magazine din ţară, inclusiv din Sălaj, a unor cantităţi de macrou infestat cu un parazit, o altă altertă stârneşte îngrijorarea consumatorilor.
O alertă referitoare la o posibilă contaminare a laptelui cu aflatoxină, o toxină produsă de sporii ciupercilor, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului sau în cereale, a fost lansată zilele trecute, contaminarea fiind depistată la o fermă din România. Laptele în cauză ar proveni din Ungaria, dar şi din ferme din România. Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată. În capitală, ca urmare a acestei alerte, o primărie de sector a decis să nu le mai dea copiilor laptele pus la dispoziţie prin programul guvernamental - furnizat de aceeaşi firmă ca şi cel pentru copiii din Sălaj - până la lămurirea situaţiei.
În Sălaj, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor susţin că laptele distribuit copiilor nu este contaminat. „Instituţia noastră s-a autosesizat şi a intensificat controalele în ferme, exploataţii comerciale şi nonprofesionale, centre de colectare a laptelui şi în şcoli. În urma controalelor în ferme de vaci cu lapte nu s-au constatat deficienţe privind administrarea unor furaje contaminate sau suspecte de contaminare, având în vedere faptul că numărul fermelor autorizate în judeţul nostru este relativ redus, iar furajele provin predominant din producţia internă", spune dr.Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj. Potrivit acestuia, în judeţul nostru nu a intrat lapte provenit din import sau schimburi intracomunitare, iar în exploataţiile comerci