În judeţ nu este niciun fel de problemă cu laptele existent pe piaţă sau produs aici, dă asigurări şeful DSVSA, după ce de la nivelul instituţiilor centrale s-au comandat controale în toată ţara.
Nebunia prezenţei aflatoxinelor mai întâi în furaje, ulterior în lapte, care a început la mijlocul lunii februarie, a determinat comandarea de controale în toată ţara. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Veronel Bolborea, a declarat ieri că nu poate aduce, deocamdată, precizări cu privire la acţiune, dar că în judeţ nu sunt probleme.
„Până când nu terminăm ce avem de făcut, nu vă pot spune mai mult. Deocamdată vă pot spune că la Olt nu este niciun fel de problemă”, a spus Bolborea.
Deşi autorităţile menţin tăcerea, este cert că au avut loc controale, la ferme, dar şi la laptele din piaţă. Subiectul infestării cu aflatoxine (compuşi toxici, cu potenţial cancerigen dovedit, produşi de apariţia unor fungi din genul Aspergillus, apăruţi în urma depozitării improprii a furajelor) a inflamat, spre sfârşitul săptămânii trecute, televiziunile. Prin Bucureşti au fost retrase chiar produsele din lapte destinate elevilor, dar au început şi controalele în toată ţara. Prima discuţie pe această temă a apărut la mijlocul lunii trecute, când în Constanţa s-a pus problema prezenţei aflatoxinelor în furaje care mergeau la export în Olanda. A urmat informaţia că în Serbia s-au depistat loturi de lapte cu aflatoxine peste limita admisă, a venit la rând Germania şi la doar o zi s-a semnalat prezenţa, şi în România, a acestui compus în lapte, impunându-se sechestrarea unei cantităţi impresionante de lapte. De atunci au continuat alertele sosite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, iar instituţiile cu rol de control şi-au început treaba, grija fiind atât depistarea eventualelor produse cu probleme, cât şi aceea c