Ar fi trebuit să-şi încaseze tranşa a patra de bani, dar s-au trezit cu obiective neîndeplinite pe care nu şi le asumă sau nu şi le permit, iar acum caută răspunsuri, înţelegere şi modificări legislative, deocamdată fără succes, la instituţiile statului.
Beneficiarii Măsurii 141 - „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă” din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală care au ajuns în anul IV de proiect s-au trezit, foarte mulţi, că nu-şi mai pot lua banii, cei 1.500 euro anual. Planul de investiţii, parte din proiect, nu a putut fi îndeplinit în multe cazuri, sau, în altele, fermierii spun că nici măcar nu şi-au asumat anumite obiective din proiectele făcute cu ani în urmă de funcţionarii statului, pe bani, chiar dacă nu oficial. Săptămâna trecută au venit din nou la instituţiile statului să vadă ce se mai poate face, după ce, spun aceştia, tot oameni pregătiţi i-au băgat în bucluc.
„Eu am aflat că am o investiţie de făcut când am fost să fac cererea de plată pentru acest an. Mi s-a spus că nu pot, că am de cumpărat un tractor, disc şi plug, aşa scrie în proiect. Acum am aflat. Eu ştiam că trebuie să cresc numărul de animale, ceea ce am făcut, să arendez pământ, am făcut şi asta, să vând produse cu factură şi chitanţă. Şi asta am făcut, dar n-am cumpărat ce n-am ştiut că trebuie să cumpăr. Şi oricum nu mi le-aş fi permis noi. Am un tractor cumpărat, cu contract de vânzare - cumpărare, dar nu nou. Şi nu mi se recunoaşte investiţia”, a povestit Petre Roşca, din Fălcoiu, sat Cioroiu.
Proiectul i l-a făcut, în urmă cu mai bine de patru ani şi jumătate, cineva de la Consultanţa Agricolă.
„Gratuit, cum să vă spun, cu vorba, da’ cu fapta...!”, spune acum fermierul care îşi reproşează că a avut încredere şi n-a citit proiectul.
„În cele din urmă renunţ, am făcut toate demersurile, nu mai am ce face”
Fermi