În perspectiva semnării noului contract de finanţare cu CJAS, farmaciile sunt controlate de Colegiul farmaciştilor pentru avizul care certifică desfăşurarea activităţii cu respectarea regulilor de bună practică.
Carnetele de sănătate sunt completate şi avizate la zi, se respectă circuitul funcţional impus de DSP, se igienizează spaţiile conform regulilor, se eliberează medicamentele în concordanţă cu standardele, personalul este încadrat legal, avizele de liberă practică sunt în termen - sunt doar câteva dintre aspectele vizate de Colegiul farmaciştilor în controalele în plină desfăşurare în farmaciile din întreg judeţul. Aceste controale au început încă de la sfârşitul anului trecut şi au ca finalitate acordarea certificatului RDPF, necesar pentru încheierea contractului de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
„Verificăm începând de la carnetele de sănătate, până la condiţiile de curăţenie. Tot. Contracte pentru produsele expirate, carnete de muncă, dacă poartă ecusoane... cam tot ce vizează de obicei instituţiile statului când vin la un control. Metodologia a fost elaborată la nivel naţional în cadrul Colegiului Farmaciştilor şi este mult mai complexă decât în anii trecuţi. Este, dacă vreţi, un fel de audit. Ne ajută pe noi să ne punem la punct şi să nu avem surprize în cazul controalelor din partea instituţiilor statului. Acum Colegiul Farmaciştilor controlează şi farmaciile de spital, care trebuie să se supună aceloraşi reguli”, a declarat preşedinta Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi.
Cum nu de puţine ori au fost şi nemulţumiri printre farmacişti, legate de acordarea unor avize, direct din minister, pentru deschiderea de noi puncte de lucru, vestea că se preconizează desfiinţarea Direcţiei Farmaceutice din MS şi subordonarea acestui sector direct Agenţiei Naţionale a Medicamentului s-ar putea să bucure. @N_P