Unitatea de producţie de mobilier masiv Libertatea, aflată acum pe platforma industrială de la gară, se pregăteşte de schimbările post-achiziţie: relocare şi modificarea gamei de produse.
Fabricile Clujului bine poziţionate în oraş au căzut rând pe rând în faţa avântului imobiliar şi a reconversiei fostelor platforme de producţie în unele de servicii. Unele dintre branduri au supravieţuit demolărilor fabricilor în care erau realizate, dar în formule „eficientizate".
Unitatea specializată în producţia de mobilier masiv Libertatea a rămas parţial funcţională în paralel cu pregătirea incintei pentru noua destinaţie. Compania şi-a schimbat în 2011 proprietarul, pe parcursul anului 2012 unitatea din zona gării a început procesul de transformare (demolări şi proiectare), iar în această primăvară începe şantierul pentru amenajarea de spaţii de birouri şi servicii. O parte dintre vechile clădiri şi anexe au fost demolate, au rămas însă în picioare corpurile de cărămidă, care fac parte din planul pentru prima etapă din viitorul parc tehnologic Liberty. Fosta activitate a fabricii nu dispare complet: producţia va fi relocată, redimensionată şi reorientată. De la un maxim de 2.000 de angajaţi la cât ajunsese Libertatea în vârf de activitate, a ajuns acum la 20.
Urmează însă angajări pentru noua etapă. „Suntem în fază avansată de relocare. Brandul va exista, iar producţia de mobilă va continua. Se reorientează însă gama de produse", a explicat Nina Moldovan, director general. Noua locaţie a fabricii nu a fost încă anunţată, dar conducerea a dat un termen: ar trebui să fie funcţională până la 1 iulie. Între timp, se va lucra la primele spaţii din centrul tehnologic gândit pe fosta platformă a fabricii, care ar trebui livrate înainte de finalul anului. Fabrica şi-a început activitatea acum 143 de ani, cu producţie de piane vieneze, iar în 1949, prin comasarea