Mănânci pâine, paste sau biscuiţi şi la scurt timp începe să te doară stomacul? Disconfortul general, dat de balonare, flatulenţă şi diaree indică o sensibilitate la gluten, cunoscută şi ca intoleranţă la gluten. Cum ştii că ai această sensibilitate? Mai jos găseşti şase semne clare că glutenul nu este acceptat prea bine de organismul tău.
Te întrebi cum de poate un pachet de biscuiţi să-ţi facă rău? Explicaţia este simplă: când glutenul intră în organism, sistemul imunitar răspunde diferit faţă de cum reacţionează la alte substanţe şi deteriorează cilii care au rolul de a proteja intestinul subţire. Acest lucru duce la declanşarea durerilor abdominale. Principalul vinovat este grâul. Glutenul din compoziţia grâului irită intestinul şi provoacă o sensibilitate severă la tot ceea ce conţine această proteină: secară, orz, grâu. Ca să-ţi dai seama că ai intoleranţă la gluten, conţinut de produsele pe bază de cereale, spre exemplu, ia în considerare următoarele aspecte. Testul la intoleranţă la gluten este cel care dă verdictul final.
1. Problemele digestive
Dacă după ce mănânci pâine, albă, neagră sau graham te simţi balonat(ă), este foarte posibil să suferi de sensibilitate la gluten. Problemele digestive, cum sunt greaţa, gazele, crampele abdominale, constipaţia, diareea sau combinaţia între ultimele două, indică o probabilitate mare de sensibilitate la gluten.
2. Migrene
Şi durerile de cap severe sau migrenele reprezintă un simptom demn de luat în considerare, dacă suspectezi că suferi de intoleranţă la gluten.
3. Fibromialgia
Fibromialgia este o afecţiune care implică muşchii şi ţesuturile moi, cum sunt tendoanele şi ligamentele. Dacă simţi dureri difuze la nivelul muşchilor, al articulaţiilor şi al organelor interne, te sfătuim să faci testul de intoleranţă la gluten. Fibromialgia, care este, de fapt, un sindrom manifestat pr