În România au loc aproape 10.000 de accidente rutiere grave în fiecare an. Adică unul pe oră, producând cinci decese în fiecare zi.
Constantin "Titi" Aur, multiplu campion naţional de raliuri, participant în WRC World Rally Championship şi deţinătorul unei şcoli de conducere defensivă şi pilotaj, a venit în studioul Antenei 3 şi a discutat despre siguranţa rutieră.
Traficul poate oferi multe surprize neplăcute. Chiar şi unui şofer experimentat i se poate întâmpla să ajungă victima unui accident rutier. Motivele pentru care se poate întâmpla aşa ceva sunt mai multe.
„Statistica arată că, în toată lumea, peste 95% dintre accidente sunt cauzate de factorul uman. Mereu suntem tentaţi să dăm vine ori pe drum, ori pe maşină, dar cel care conduce poate evita accidentul în 95% din cazuri. La fel de adevărat este că suntem şi agresivi, în România. Dar cel mai grav este că suntem şi inconştienţi”, a spus "Titi" Aur la Antena 3.
Fostul campion la raliuri consideră că felul în care se face şcoala de şoferi în ţara noastră a dus la apariţia multor oameni nepregătiţi în trafic: „În România, nu avem şcoli de şoferi, avem şcoli de luat permisul. Numărul de informaţii primite la şcolile din România este foarte, foarte mic, examenul este foarte, foarte lejer, şi, astfel, apar mulţi şoferi nepregătiţi”.
"Titi" Aur este de părere că un alt factor care duce la numărul mare de accidente îl reprezintă şi faptul că cei mai mulţi dintre şoferi sunt interesaţi de lux, nu de siguranţa maşinii pe care o conduc.
„Când te deplasezi cu maşina, obiectivul principal ar trebui să fie să te deplasezi în siguranţă. Din păcate, în România, obiectivul principal este să dai bine în Dorobanţi, să fie maşina cât mai fiţoasă. Dar, în toată lumea civilizată, deplasarea în siguranţă a devenit un obiectiv foarte important”, a încheiat invitatul A