Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a reunit în şedinţă ieri dimineaţă, la ora 9. Prefectul Eugeniu Avram a convocat responsabilii cu apărarea împotriva inundaţiilor, pentru a stabili un set concret de măsuri pentru prevenirea revărsării apelor şi pentru o analiză a situaţiei din judeţ. După-amiaza, membrii Comisariatului s-au deplasat în teritoriu, pentru a evalua situaţia.
Problema legii de funcţionare a ANIF, din nou în prim-plan
Şedinţa de la Prefectură a repus pe tapet problema legii de funcţionare a ANIF, instituţie sabotată de conţinutul unei ordonanţe guvernamentale, care îi împiedică pe reprezentanţii Agenţiei să intervină pentru evacuarea apelor de pe terenurile agricole, în lipsa unui contract cu fiecare dintre proprietari. “E o prostie”, a exclamat preşedintele Consiliului Judeţean, care a afirmat că va discuta problema la Bucureşti.
Reprezentanţii ANIF au discutat şi problema finanţării Agenţiei, care nu poate suporta costurile de funcţionare a staţiilor de pompare, nici măcar pentru situaţiile de urgenţă, solicitând, pentru a putea deconta energia electrică consumată în timpul intervenţiilor de urgenţă, alocarea de bani din fondul pentru calamităţi. Preţul electricităţii pentru cele trei staţii de pompare pornite de ANIF este de 15.000 de lei pe zi.
Pericolul de la Oţeloaia
Barajul de la Oţeloaia a fost la un pas de revărsare, după ce nivelul apei a depăşit cota de atenţie. “Mai lipseau 50 de centimetri şi dădea pe dinafară”, a precizat, în cadrul şedinţei, directorul ANIF Satu Mare, Adrian Bucureştean. Acesta le-a atras atenţia oficialilor prezenţă că barajul nu a fost conceput pentru a reţine acumulări: “Mecanismele sunt vechi, iar dacă nu reuşeam să deschidem clapeta pentru evacuarea apei din baraj, am fi avut inundaţii. Dacă lăsăm evacuarea deschisă, pericolul inundaţiilor este anulat”. Aces