Până în 25 martie 2013 marea majoritate a contribuabililor trebuie să depună declaraţia 101 privind impozitul pe profit pe anul 2012, potrivit Contzilla.ro.
Aspecte de care trebuie ţinut cont:
• cheltuielile de protocol au deductibilitate în limita unei cote de 2% aplicată asupra diferenţei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile şi totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu impozitul pe profit. Baza de calcul = (total venituri-venituri neimpozabile) - (total cheltuieli (cheltuieli cu impozitul pe profit curent- cheltuieli cu impozitul amânat - cheltuieli de protocol - cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile)). Din punct de vedere contabil, aceste cheltuieli se înregistrează cu ajutorul contului 623 Cheltuieli de protocol, reclamă şi publicitate. Cheltuielile de protocol cuprind cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, trataţii şi mese partenerilor de afaceri, efectuate în scopul afacerii. Pentru aplicarea prevederilor titlului VI "Taxa pe valoarea adăugată" referitoare la colectarea taxei aferente depăşirii plafonului pentru cheltuielile de protocol, taxa colectată se calculează asupra depăşirii plafonului aferent fiecărei perioade, prin însumarea acestora. Pentru suma care depăşeşte plafonul se întocmeşte şi autofactură.
• suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, este şi ea deductibilă în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice; (aceasta prevedere se modifică în 2013, când sumele acordate în plus acestui nivel sunt considerate venituri de natură salarială).
• dobânzile/majorările de întârziere, amenzile, confiscările şi penalităţile de întârziere datorate către autorităţile române/străine, potrivit prevederilor legale sunt nedeductibile. Dobânzil