Leul s-a apreciat semnificativ în ultima perioadă şi pare să se consolideze în jurul nivelului de 4,35 lei/euro. Economiştii anticipează însă că va ajunge chiar la 4,3 lei/euro până la sfârşitul acestui an. Pe ce se bazează analiştii şi ce evenimente ar putea da peste cap prognozele pentru cursul de schimb?
Cursul de schimb a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimele 6 saptamani, referinta BNR coborand pana la 4,3524 lei/euro. Potrivit analistilor, evolutia de joi a leului a fost sustinuta de investitiile straine in obligatiunile pe trei ani pe care Ministerul de Finante le-a licitat.
Cu toate ca vineri moneda nationala a pierdut putin teren, pana la un curs oficial de 4,3544 lei/euro, leul s-a apreciat oricum cu peste 6 % fata euro, raportat la maximul istoric al cursului inregistrat in vara anului trecut.
Economistii de la ING Bank mizeaza pe o apreciere suplimentara a leului pana la sfarsitul anului, pana la nivelul de 4,3 lei/euro, dar aceasta estimare are sanse sa se adevereasca doar daca mai multe conditii vor fi intrunite.
Dupa cum afirma economistul ING, Mihai Tantaru, scenariul de baza al bancii tine cont de cativa factori decisivi, printre care se numara stabilitatea politica, continuarea acordului cu FMI si mentinerea interesului pentru titlurile de stat.
Lipsa tensiunilor politice este esentiala pentru un curs stabil pentru ca, dupa cum arata graficul de mai jos, instabilitatea politica din vara anului trecut a fost devastatoare pentru leu, acesta depreciindu-se pana la 4,65 lei/euro.
De asemenea, Tantaru spune ca "un nou acord cu FMI va fi perceput pozitiv de catre investitorii straini, Romania aratand astfel ca este disciplinata".
De unde vine aprecierea recenta a leului?